SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Färgelanda Judoklubb
Mer än judo

Välkommen!
Vill du bli medlem i vår förening? Klicka här!
Klubbens ordförande berättar om vecka 7
2021-02-21 19:41
Hej FJK-vänner!

Det är ännu en söndag och en ny vecka står för dörren. Det börjar ta på dagarna i februari och snart har vi mars här. Den första vårmånaden.
Veckan som gått har varit bra FJK-fokuserad på så vis att jag varit delaktig i flera saker som hänt i vår klubb.

 I måndags hade vi ett möte med sportkommittén och klubbens tränare. Detta digitalt. Vi kom fram till att vi inte kan komma igång med judoverksamheten för barn riktigt ännu, då vi inte ser att förutsättningarna när det gäller smitta har ändrat sig på ett positivt sätt. Däremot så bestämde en mycket lösningsorienterad sportkommitté med dess tränare att flytta fram starten till den 12 april och om vi inte kan vara inne då, så kommer vi starta upp ute. Då kommer även äldre judokas sätta igång med organiserad träning. När det gäller fitness-gruppernas uppstart finns det ännu inget datum, men det jobbas även här på att hitta hållbara lösningar så att vi kan komma igång med träning på ett säkert sätt.

I onsdags hade jag och Rose-Marie en planeringskväll på klubben inför den hjälptränarutbildning som vi haft i helgen. Det var minst sagt underbart att kliva in på judomattan efter en tids frånvaro från den.

I torsdags var jag med på ett möte med ekonomikommittén. Ekonomikommittéen har under rådande omständigheter jobbat på fantastiskt och säkerställt att det också finns en ekonomisk uthållighet i en tid där intäkterna så gått som är obefintliga, men många av de stora utgifterna finns kvar. Nämnas skall också vår Sponsor och marknadsansvariga Cecilia som trots dessa tuffa tider lyckats locka till sig ny sponsor till klubben.

I helgen har det varit utbildning för hela slanten från klockan 08.00 till 16.00. Långa dagar förstås, men så roligt det varit!
Rose-Marie som planerat allt så bra både med upplägg och att utbildningen skulle kunna vara fysisk, till de fantastiska ungdomarna som inte bara deltog, utan verkligen var entusiasmerade, fokuserade och sugna på att lära sig mer om hur en tränare skall vara.
På bilden ovan ser ni Lovisa, Tilda, Victor och Marcus med sina Hjälptränarlicenser. Vilka kommande grymma klubbtränare vi har i dem!

Nu väntar ett långt vinterlov för många av våra barn. Till dem önskar jag ett riktigt fint lov!

Tommy Widekärr
Klubbordförande


Tränarutbildningen som gav mersmak
2021-02-17 22:14

I höstas var klubbens cirkel- och kettlebelltränare på SISU:s grundutbildning för ledare. Utbildningen vänder sig till ledare inom alla idrotter inom den ideella idrottsrörelsen och handlar om ledarskap.

 

Kursen var kort och komprimerad och vi fick direkt börja fundera kring värdegrund och klubbens mål. Hur märks värdegrunden på bemötande och stämningen bland ledarna? Hur påverkar ledares bemötande utövare och föräldrar? Stannar vi upp ibland och tänker efter, eller finns det jargonger som ”sitter i väggarna” och bara fortsätter år efter år?

I Färgelanda judoklubb har vi åtta värdeord; Artighet, Mod, Respekt, Hederlighet, Självkontroll, Vänskap, Ärlighet och Ödmjukhet, men hur är det, tänker vi aktivt på dem och försöker vi alltid att följa dem?

 

Sen kom vi in på klubbens mål. Är det gemenskap eller resultat och individuella prestationer? Vet alla ledare och medlemmar vilket det är? Den som söker gemenskap kan lätt fara illa om klubben är resultatinriktad liksom den elitsatsande kanske inte når sin fulla potential i en klubb som jobbar mot att alla ska ha kul tillsammans. Allt behövs, det måste bara vara tydligt.

 

Generellt har idrottsrörelsen en önskan om att vara mer öppen, välkomnande och inkluderande än tidigare. Förr fanns en bred bas av utövare bland barn och unga, men med stigande ålder satsade klubbarna på de bästa för att få fram ett fåtal elitidrottare. Idag vill idrottsrörelsen satsa bredare, oavsett ålder och oavsett om de aktiva vill elitsatsa eller idrotta av andra anledningar.  Därför pratar man numera om att drivkraften och rörelseförståelsens fyra dimensioner varierar för olika utövare.

Social dimension - För någon är det viktigt med det sociala, att känna tillhörighet och bli sedd.

Fysisk dimension - Att träna upp styrka, rörlighet, koordination snabbhet och uthållighet.

Psykologisk dimension – När drivkraften är en stark inre motivation att lösa en uppgift och känna att man lyckas. Tänk bara första gången du klarade att göra en kullerbytta eller att stå på händer.

Idrottslig dimension – När vi lär oss teknik, taktik, strategi och regler för just vår idrott.

 

Som tränare blir det viktigt att skapa goda förutsättningar för alla deltagare att utveckla sin egen rörelseförståelse. Vi ska bidra till att motivera de aktiva till att utmana sig själva, uppmuntra och ge stöd och skapa delaktighet. Det gör vi genom att var tydliga med vad vi gör, hur vi gör det och varför, oavsett vad som driver deltagaren att vara med.

 

Under dagen reflekterade vi över mycket mer, stort och smått, kring vad det innebär att vara tränare och vilken del vi har i helheten som är idrottsrörelsen. För min egen del fick jag med mig nya tankar om vad det innebär och en insikt om hur jag kan vara tränare på olika sätt. Särskilt fick jag med mig tre viktiga saker som deltagarna ska få känna när de kommer på mina pass:

·         Autonomi – Medbestämmande. Att känna sig delaktig och ha valmöjligheter.

·         Kompetens – Jag kan! Att lära sig nya saker, känna sig duktig och att få lyckas.

·         Tillhörighet – Trygghet. Att känna sig delaktig och trygg i gruppen och träningssituationen.

 

Eftersom vi gick flera ledare tillsammans från samma klubb, kan vi fortsätta samtala kring vad det innebär att vara ledare och vilket ledarskap vi vill ha i klubben. Vi har kvar materialet fortsätter bolla idéer och samtala, något som jag vet kommer berika oss och föreningen framöver.

 

Camilla Widekärr, kettlebellinstruktör 

Träningsstart flyttad fram till vecka 15
2021-02-16 05:32
I år fyller Färgelanda judoklubb 40 år.
På tränarmötet igår måndag där 12 av klubbens instruktörer deltog, togs beslutet att flytta fram träningsstarten till måndagen den 12 april för barn födda 05 och senare. Alltså efter påsklovet.
Sedan tidigare fanns en förhoppning om att kunna komma igång efter vinterlovet, men det har nu alltså ändrats.
Anledningen till beslutet är att vi inte kan se att förutsättningarna när det gäller smittspridning och Covid  förändrats på ett positivt sätt där vi som certifierad trygg och säker förening kan garantera säkra träningsförhållanden.

Om vi inte kommer kunna träna inne från och med vecka 15 kommer vi bedriva ute-träning. Ute-träning planerar vi då också starta upp för äldre judokas. Hur detta kommer se ut med dagar och tider kommer sportkommittén återkomma med.
Klubbens ordförande informerar om kommande vecka
2021-02-14 17:37
Rose-marie och Tommy
Hej igen!

Då vi ännu inte kommit igång igen med vår träningsverksamhet och att läget med pandemin kvarstår ser vi det som ytterst viktigt att styrelse och kommittéer har en kontinuerlig kommunikation och information ut till klubbens medlemmar. Jag har därför tagit på mig att varje söndag tillsvidare skiva ett sorts veckobrev där jag kommer berätta om vad som händer och sker just nu och vad som är på gång.

Trots att vi inte ännu har någon träning igång så är det ändå mycket aktivitet i en förening som Färgelanda judoklubb. Den kommande veckan kommer för min del se ut som följer;

Måndag; Tränarmöte med fokus om uppstart av träning för barn från och med den första mars.
Onsdag; jag och Rose-Marie träffas på klubben för att gå igenom det sista i planeringen när det gäller                        den hjälptränarutbildning som vi kommer hålla kommande helg.
Torsdag; Digitalt möte med Ekonomikomittén. 
Lördag; Hjälptränarutbilding på klubben
Söndag; Hjälptränarutbildning på klubben.

Ingen har väl missat att familjen Svensson fått tillökning? 
En fantastisk nyhet att Liam och Elton fått två syskon!

På bilden ovan en av många härliga bilder jag har på mig och Rosa. Ser så framemot att få hålla utbildning tillsammans med henne nästa helg!

Jag önskar med dessa rader en fin ny vecka med förhoppningsvis fortsatt härlig sol.

Tommy Widekärr
KlubbordförandeKlubbens ordförande informerar om det nuvarande läget när det gäller träningsverksamheten
2021-02-11 19:11

Hej där du som gillar Färgelanda judoklubb !


Så här i pandemitid då det mesta känns ovisst finns det all anledning om tätare informationsflöde om vad som händer i klubben. Jag som ordförande kommer därför komma ut tätare med mina ordförandebrev på hemsidan, men också utnyttja möjligheten att mejla direkt till er då det känns viktigt och angeläget. 


Nu närmar vi oss mitten av februari och vi har fortfarande inte kommit igång med vår träningsverksamhet. Det är förstås inte bara jag som längtar efter att få komma in i vår träningslokal igen och träna, få träffa kompisarna och få vara tillsammans i ett sammanhang igen. Men det är jobbigt, det är jag den första att medge. 

Som ni säkert noterat har folkhälsomyndigheten och regeringen återigen öppnat upp för att barn kan få träna. Det har inneburit att t ex kommunen har tillåtit träningsaktiviteter i sina hallar och har öppnat upp. Flera av våra andra föreningar i kommunen har kommit igång med sin barnverksamhet igen, men Färgelanda judoklubb har valt att vänta. Hur har det blivit så? 

Jo svaret behöver ändå sin förklaring.  

Ifjol stängde vi ner vid två tillfällen. Det är förstås tungt både för tränande och för våra tränare. När vi började få fullt igen i våra grupper i november var det dags för oss att stänga. Det var tungt.  Anledningen till varför man skulle stänga ner enligt Folkhälsomyndigheten var den ökade smittspridningen.  

Så här några månader senare har ingenting när det gäller pandemin blivit bättre eller ändrat förutsättningarna. Snarare tvärtom.  

Som licensierad trygg och säker förening har vi inte känt ännu att vi kan slå upp portarna till vår älskade anläggning hur mycket vi än skulle vilja göra det. 

 

På måndag, den 15e februari kommer sportkommittén tillsammans med klubbens tränare ha ett distansmöte och diskutera en eventuell träningsuppstart för barn efter sportlovet. Information om vad vi kommer fram till på det mötet kommer ni få strax därefter.


Kämpa på och håll ut!


/Tommy Widekärr, klubbordförande

Nyheter från våra grupper
Fortsättningsgrupp ungdom, 20/10 15:14 
Fortsättningsgrupp ungdom, 22/08 21:54 
Cirkelträning, 21/05 21:29 
Fortsättningsgrupp ungdom, 19/05 20:56 
 
Sponsorer
Köp bil och stöd Färgelanda Judoklubb!